Kategorie
mFórum
2% za platbu kartou? Pryč s tím!
2% za platbu kartou? Pryč s tím!
05-05-08 17:28, 213.195.214.---
Je milé, že po našich příspěvcích v mFóru mBank oficiálně přiznala 2% poplatek za platbu kartou v zahraničí (pro ne eurové platby). Sice jsem už nenašel vysvětlení, proč ho u VISA mají zrovna karty mBank, když pro karty většiny jiných bank evidentně VISA tento poplatek neúčtuje (obzvlášť když mBank spolupracuje výhradně s VISA), ale to je nepodstatné.
Ten poplatek považuji za zlodějský, ať si ho účtuje kdokoli. (I za manuálně prováděnou směnu hotovosti zaplatím o hodně méně). Navrhuji abychom do doby, než mBank tento poplatek zruší, nikdo nepoužívali pro zahraniční platby a výběry karty mBank a zároveň našimi příspěvky tlačili na mBank, ať s tím něco udělá. Možná budete mít i jiné nápady, jak na mBank zatlačit.
Jedna varianta je používat kreditku od CITI, kterou nabízejí úplně zdarma. Jak jsem postřehl na mFóru, dobré kurzy nabízí ČSOB, ale tam už se za kreditku něco platí. I tak ale už při nevelkém objemu zahraničních plateb je ten poplatek v porovnání s 2% mBank směšný a rychle se vrátí. Máte-li jiný tip, sem s ním.
Re: 2% za platbu kartou? Pryč s tím!
05-05-08 17:35, ---.bluetone.cz
Hmmm, tohle rušit asi nebudou. Mají to i v Polsku a počítám, že to bude jeden z největších zdrojů příjmů. A kdyby se to nerozpitvávalo tady na fóru, tak o tom skoro nikdo neví, a kdo sem nechodí, nedozví se to možná nikdy. Nehledě na to, že to by musela "zrušit Visa".
05-05-08 17:53, 213.195.214.---
to xls: To je právě ono. Jestliže je pravda, co mBank tvrdí, tj. poplatek jde Vise a pro mBank to není žádný zdroj příjmů, tak by mělo být především v zájmu mBank, pokusit se s tím (třeba i pod tlakem klientů) něco udělat a vyrovnat si podmínky stejné jako má konkurence. (Nechci mBank křivdit, ale mít jedny z nehorších podmínek a přitom exklusivně nabízet Visu nějak nejde dohromady)
Pokud na tom mBank profituje, pak máš pravdu, že se toho nebudou chtít zbavit. Pak by je mohlo donutit to, že jako klienti tu službu nebudeme používat (což není jen nějaká akce, ale i v celku logické ekonomické chování, ne?). Jenže to by nás musela být většina a máš pravdu, že je otázkou, kdo vůbec o tom ví. A co třeba tlačit na mBank, ať se to objeví i v ceníku? Pak už by to viděl skoro každý..
05-05-08 18:11, ---.bluetone.cz
O podstatě těch 2% a i kurzu EUR nemá cenu diskutovat. Kdyby Visa takový poplatek měla, tak mohli dávat třeba MC nebo nějakou elektronku, kterou má kdekdo zadarmo nebo za nějaký směšný roční poplatek. V ceníku to není (teda v českým, v polským to je), ale minulý týden to aspoň přidali ke kurzovýmu lístku. I když o tom víš a přečteš si to, pochopíš z toho prd, kdo o tom neví - ani to číst nebude.
Na jejich místě bych to nerušil. Řev časem utichne, pár poučených se sice zařídí, ale tenhle projekt je orientovaný na masy, který si to neuvědomí. Pro ně bude důležitý karta a výběry zdarma, tak proč je o pár set milionů nezkasírovat. Prostě dobrej podnikatelskej záměr.
05-05-08 18:31, 213.195.214.---
Souhlasím s tebou, jen doufám (možná marně), že bychom mohli najít cestu, jak je donutit ke změně.
Pokud by v ceníku uvedli: Platby kartou v jiné měně než CZK a EUR: 2% z placené částky. Výběr kartou v zahraničí v jiné měně než EUR: 0 Kč+2% z vybrané částky. (Oba poplatky již připočteny ke směnnému kurzu), pak, když to ony masy budou akceptovat, jsou slova "dobrej podnikatelskej záměr" na místě. Je ale otázka, jestli by i pak byl tak dobrej 
05-05-08 18:34, ---.czfree-ra.net
xls napsal(a):
... pár
> poučených se sice zařídí, ale tenhle projekt je
> orientovaný na masy, který si to neuvědomí. Pro ně bude
> důležitý karta a výběry zdarma, tak proč je o pár set
> milionů nezkasírovat. Prostě dobrej podnikatelskej záměr.
Vidím to trochu jinak. Rozhodně bych to nenazval dobrým podnikatelským záměrem, ale otřesem důvěry. Pro mBank by to mělo být varujícím signálem a měla by urychleně jednat.
05-05-08 18:52, 213.195.214.---
mBank by jednat měla, ale nechce
Takže musíme jednat my a o to se aspoň tímto vláknem snažím, i když moc podpory jsem zatím nenašel 
V souvislosti s připomínkou xls, že o tom málokdo ví mě napadlo kromě toho bojkotu plateb v zahraničí tlačit nějakým způsobem na mBank, ať když nic jiného, ty 2% jako poplatek k platbám kartou a výberu z bankomatu do ceníku. Jen nevím, jak, oni by pak přišli o to, že maj vše bez poplatků...
(Jo taky mě napadlo, že pokud by si každý založil vlákno, že chce zrušit 2% poplatky, tak by snad 100 vláken bylo nepřehlédnutelných - jenže by nás asi Adam zabil resp. vybaanoval
, takže to neberte vážně)
05-05-08 19:00, ---.epraha8.net
myslim ze se nemusi vyhlasovat zadny bojkot, ono staci, aby clovek vedel ze plati zbytecne a rozhodne tuhle kartu v zahranici nepouziji.
05-05-08 19:08, 194.108.128.---
Mate pravdu. Ted jsem porovnaval platby strarou kartou od Postovni sporitelny od ktere jsem utekl a platby delfinem. Je to bida ;-( mBank chce asi opravdu vsechny donutit poridit si treba zminovanou kreditku citibank. No -píp- mne to, ale asi by se v mBank meli zamyslet ze zacnem sypat penize jinam. Omlouvam se za sposta slova, ale platim na netu dost a tyhle skryte poplatky a silene mlzeni kolem techto plateb mne opravdu ser***
05-05-08 19:12, ---.galance.net
Těch lidí co platí často v zahraničí kartou je minimum, většině je to úplně jedno. Já jsem jedním z nich. V zahraničí nekupuji. Na dovolenou jezdím po ČR.

05-05-08 19:16, 213.195.214.---
To máš pravdu, však jsem taky v jednom z předchozích příspěvků napsal, že spíše než o akci jde o ekonomické chování. Jenže problém asi bude v tom, jak psal xls, že těch pár lidí z mFóra se "zařídí" a masy budou nevědomky platit...
Proto vidím dva cíle:
1) neplatit a vyzývat k tomu i ostaní jakýmkoli způsobem
2) nějak (jak?) tlačit a donutit mBank, aby dala zcela transparentně do ceníku, tak jako jiné banky:
Platba kartou v jiné měně než CZK a EUR: 2% poplatek z placené částky
Výběr z bankomatu v zahraničí v jiné měně než EUR: 0Kč + 2% z vybrané částky
(Poznámka: Oba poplatky jsou již zahrnu ve směnném kurzu VISA)
Více informací najdete na mFóru http://mbank.cz/forum/xxx
- Na té poslední větě bych netrval
)
05-05-08 19:16, 194.108.128.---
A ty znas nejaka presna cisla ze muzes tohle tvrdit?
05-05-08 19:17, 213.195.214.---
můj přechozí příspěvěk reagoval na humbuk...
zeagle a osobne byly rychlejší 
05-05-08 19:21, 194.108.128.---
No vidim to tak ze zitra klusu pro kreditku citibank, po kazde platbe tam poslu hned ty utraceny penize a bude klid. Treba nekoho napadne ze to takhle neni dobre 
05-05-08 19:25, ---.163.broadband3.iol.cz
osobne napsal(a):
> Těch lidí co platí často v zahraničí kartou je minimum,
> většině je to úplně jedno. Já jsem jedním z nich. V
> zahraničí nekupuji. Na dovolenou jezdím po ČR.
>

Ale podle všech průzkumů takových lidí každý rok přibývá - jednak se sílicí korunou se nákupy v zahraničí stávají výhodnějšími a na platební karty si lidé více zvykají.
05-05-08 19:29, ---.galance.net
Stejně budem zachvíli všude platit eurem. Doma i v zahraničí. Až na těch pár exotických států.

05-05-08 19:34, ---.mafra.cz
osobne napsal(a):
> Stejně budem zachvíli všude platit eurem. Doma i v
> zahraničí. Až na těch pár exotických států.
>

Podle dnesniho tisku az v roce 2013/2014. To mi jako chvile neprijde, souhrn vsech tech 2procentnich poplatku za tech 5-6 let (a kdo vi jestli jich nebude vic) bych dovedl vyuzit mnohem napaditeji, nez je nekomu cpat a sam sebe uklidnovat, ze uz jenom chvili, uz jenom chvili...

05-05-08 19:45, 213.195.214.---
Trochu mi uniká, jaký vliv bude mít až budeme místo korunami platit eury? Odpadne sice kurz EUR/CZK, ale poplatek 2% je při směně jiné měny na Euro.
05-05-08 19:48, 213.195.214.---
Nejvíc plateb mimo eurozónu jde asi z USD. V USA se dnes vyplatí díky kurzu i obvykle o dost nižším cenám nakupovat. Že by v USA plánovali přejít na euro? 
05-05-08 19:51, ---.inext.cz
POZOR poplatek 2% zaplatíte i pokud je platba stornována.

http://img225.imageshack.us/my.php?image=mbanknx2.jpg
05-05-08 19:52, ---.bluetone.cz
Jen bych k tomu poznamenal 2 věci:
1) mBank má velmi nevýhodný přepočtový kurz i pro EUR, takže tady není jen problém těch 2%
2) ta kreditka Citi taky řešení moc není:
- kurz taky nic moc (i když o něco lepší, na mFóru se dá najít srovnání);
- obecně výběr z bankomatu s kreditkou není žádný terno
05-05-08 19:54, ---.czfree-ra.net
markil napsal(a):
... ty 2% jako
> poplatek k platbám kartou a výberu z bankomatu do ceníku.
> Jen nevím, jak, oni by pak přišli o to, že maj vše bez
> poplatků...
Právě to jsem měl na mysli - moje důvěra utrpěla šrám. Očekávám, že zástupce mBanky se v tomto vlákně vyjádří. V létě v Anglii nestačím zírat, že jsem si správně vybral "svoji banku" - naletěl jsem na "všechny výběry v zahraničí zdarma"?
, důvěra se lehce ztrácí, těžce nabývá.
05-05-08 20:03, 213.195.214.---
S tím kurzem EUR to není tak jednoznačné. Dříve byla mBank dost nevýhodná, poslední dobou se mi nezdá kurz tak hrozný, i když většinou je na chvostu. Např. dnes odpoledne kurzy deviza prodej: KB 25,6100, ČS 25,690, mBank 25.7126, ČSOB 25,76.0
Výběr z bankomatu bych u EUR viděl jako v pohodě, platbu musí každý zvážit dle kurzu a velikosti částky.
Já řeším ten šílený 2% poplatek. To je téma tohoto fóra.
Se CITI máš pravdu. Pokud potřebuješ vybírat a ne jen platit, CITI je nepoužitelná nejen kvůli poplatku, ale hlavně ti, pokud se nepletu, vybrané peníze ihned úročí jako půjčku tj. nejdou do bezúročného období.
05-05-08 20:05, ---.bluetone.cz
Jaká důvěra? Se podívejte na mPůjčku. Inzerovaná RPSN od 9,93 % se dá přeložit taky jako přes 17 %, k tomu jako u jediné banky "výběry v zahraničí zdarma".
Banka se prostě dělá kvůli byznysu, tj. aby z vás vyrazili co nejvíc prašulí. Proto za fasádou "důvěry" a "všechno zdarma" si zaplatíte to samý co u ostatních bank, a protože za tím stojí fikaný helmuti a poláci, tak asi i o něco víc. Ale na rozdíl od jiných bank z toho budou mít někteří příjemnější pocit. 
05-05-08 20:47, 213.195.214.---
Ono je trochu rozdíl, když transparentně nabízím drahé služby, úrokové sazby atd., které nezakrytě uvedu v oficiálních dokumentech jako obchodních podmínkách, ceníku a úrokovém lístku (pak by ale asi brzy mBank přišla o pověst levné banky zdarma), nebo se to snažím co nejvíc zamaskovat a klient na to může přijít jedině horečným pátráním na fóru, webu a nebo až zpětně, až ty drahé a nevýhodné věci využije. Pak je to opravdu o minimálně o ztrátě důvěry, když ne o podvodu.
(tím nijak nehájím mPůjčku, o které vůbec nic nevím)
05-05-08 20:59, ---.bluetone.cz
Napadlo mě možná jedno řešení, kterýho se jednou dočkáme. Až začne kamennejm bankám téct do bot kvůli odlivu zákazníků, tak třeba ty služby "zdarma" taky v rámci konkurenčního boje zanalyzují a použijí ve své reklamě. Třeba pak bude muset mB na nějakou akci typu: "u naší KČRS máte kartu za 100,-, ale ušetříte 5000,- na kurzu oproti mB" taky adekvátně zareagovat. Nebo si dají práci "únikem" vysvětlit, jak se mají ty poplatky Visy, případně pro to využijí nějaké nástroje pro hlídání férového konkurenčního boje. A že se na***ou, o tom nepochybuju, to je jen otázka času.
05-05-08 23:51, ---.12.broadband4.iol.cz
Pokud je poplatek uveden (a na náš popud uveden je) tak v tom samotném poplatku nevidím až tak problém. Mrzí mne to, že zde není oficiální vysvětlení a většina nás z IT si musí algoritmizovat co asi tak to může znamenat.
1) VISA poplatek vybere a podělí se s bankou - nevěřím
2) VISA poplatek vybere a na oplátku bance vydá "bezplatně" karty, "zadotuje" výběry z bankomatu a podobné věci - to mi připadá nejpravděpodobnější (neberte ale vážně konkrétní reciproční výhody - to je jen příklad)
3) VISA požaduje za každou zúčtovací měnu nějaký paušál (popř. mBank by potřebovala nějaká směnárenská oprávnění, která nemá), tak banka volí pouze 1 zúčtovací měnu EUR. - to jsou samozřejmě opět výplody laika, ale také by tudy mohla cesta vést
4) VISA bance za to nic nenabídne a jen si inkasue navíc 2% - nevěřím
A právě co tu chybí je to vědět proč že platí mBank tyto 2% (resp. my je platíme v kurzu), proč buď nemá více zúčtovacích měn (jako tuším eBanka) nebo proč za exkluzivitu nemá méně než ona 2%
06-05-08 00:50, ---.bluetone.cz
Já bych to tipnul na variantu 1), ale místo toho dělení bych viděl "vrátí". Je to ale nakonec jedno. Všechno zlý je na něco dobrý. Kdyby tenhle poplatek nebyl, člověk by to asi používal a tratil cca 0,8 % navíc i na tom euru. Takhle je to s příplatkem jasnější, a člověk nakonec jen víc ušetří.
06-05-08 07:06, ---.fpobk.cz
A já nechápu o co vám pořád jde na trhu je spousta banky který jsou podle vás "výhodnější" tak běžte k nim a nepomlouvejte pořád mbanku ta na nějakej váš bojkot z vysoka se** taky musí nějak vydělávat.
06-05-08 07:20, ---.galance.net
Keeper: Tak tak, někteří lidi prostě nepochopí, že banka se nemusí přizpůsobovat každému jednotlivému klientu, banka se jistě přizpůsobí většině klientů, aby jim vyhovovala, ale ne menšině. Menšina se pak buď přizpůsobí bance a tedy i většině, nebo odejde jinam.

Chci se stát klientem 
Katalog produktů
Anketa
Víte, co je Kodex České bankovní asociace – Mobilita klientů?
Předchozí anketa
Jak chcete slavit 3. narozeniny s mBank?
Hlasujte pro svůj tip do 23.8.
Více info najdete v Průvodci.
mKoncert - narozeniny s populární českou skupinou
329
Pohádkové narozeniny - s pohádkovými divadly, akce hlavně pro děti
171
mPosvícení - narozeniny v duchu českých tradic
252
mLive - narozeniny v duchu ranní show dvojice Mareš a Hezucký
121

Polska - polski
Slovenská - slovensky